Да конструираш система

xorizont

“Хоризонт – Иванов” опитват иновации в строителния бизнес с комбинация от ERP и мобилни устройства

Хелиана Велинова

Българската компания “Хоризонт – Иванов” е създадена през 1994г. Основен предмет на дейност на дружеството е изграждане, строителство и реконструкция на индустриални и търговски сгради, най-вече в промишлената и търговската сфера. Фирмата притежава два завода за производство на метални конструкции и свой собствен машиностроителен завод за нестандартни машини и оборудване, в които към настоящия момент  работят около 120 души. Централното звено на “Хоризонт – Иванов” се намира в гр.Плевен, а компанията разполага с представителства в София, Пловдив и Бургас.

Бързото разрастване на компанията след 2004 г. довежда до решението за внедряване на ERP система. Изборът е труден и първоначално от “Хоризонт – Иванов” се спират на MS Dynamics Axаpta, представена на компанията от две фирми-внедрители .Според специалистите участвали в избора обаче, макар че Axapta е платформа от висок клас, в сферата на строителството има изисквания, които тя не може да покрие. След проучване изборът пада на SAP, защото модулът „Производство“ в платформата има необходимите за случая функционалности. Тук е интересно да отбележим, че този проект е първия по рода си за внедряване на SAP ERP в строителна компания в България, поне според внедрителите от sPro. От “Хоризонт – Иванов” заявиха пред ENTERPRISE, че към момента проектът по имплементиране на платформата все още не е завършен. Те вече са приключили с първия тест на системата – близо 40% от нея вече функционира. Двата екипа срещат проблеми с въвеждането на материалите, защото номенклатурата е голяма и това отнема време, както и вкарването на данните за българските норми за строителство.

Паралелно с въвеждането на SAP се работи и по-друг проект за система за оперативно управление и контрол. Тя включва работа през мобилни устройства, които техническите дирек- тори и работници използват в своята работа по обектите, като данните се поддават към ERP приложението. Интеграцията между SAP и решението (в случая - на ОПТИМ-АЛ) се извършва посредством съвместната работа на двете фирми-внедрители. Сред функционалностите, които ще покрие новата система са управление на проектите, финанси и контрол, управление на продажбите, складовото стопанство и производството, под- дръжка и ремонт и др.

Членовете на мениджърския екип на “Хоризонт – Иванов” са оптимисти по отношение на резултатите от проекта и утвърждаването на позициите на компанията в областта на промишленото строителство. Най-очакваният ефект за тях е ERP платформата да донесе възможност за преглед, преосмисляне и при необходимост, приспособяване на ме- тодите на работа към променящата се пазарна среда. Това е от съществено значение, тъй като ще допринесе за по-бърза и адекватна реакция на настъпващите промени на пазара, както и за запазване и увеличаване на съществуващия пазарен дял.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.